woensdag 8 juni 2011

Op naar de bunker

De koffiepauze van de dinsdag is voorbij en het is tijd voor wat cultuur. We gaan op weg naar de bunker op Cap gris nez. Sharon vertelt ons bij het kerkje van Tardinghen over de Atlantik Wall. Wat een mooi uitzicht is er daar over de zee, de moerassen en naar de kapen.
Bunker van Batterie Todt in Audinghen
De bunker in Audinghen is gebouwd door batterie Todt. Deze batterie Todt is al vele jaren voor de oorlog begonnen met snelwegen in Duitsland aan te leggen om zo de troepen snel te kunnen verplaatsen. Vervolgens zijn ze op de Cap gris nez neergestreken en zijn aan enorme bunkers begonnen waarin een groot kanon geplaatst werd.
De bunker is privébezit (komt eigenlijk nergens anders voor) en de collectie wordt goed onderhouden.
Hier staan de leerlingen bovenin de bunker.
Vervolgens waren er een hele groep leerlingen weg. Ze spreken ondertussen zo goed Engels dat ze opgegaan waren tussen de leerlingen van een Internationale school uit Londen. Gelukkig hebben ze ons weer snel teruggevonden.
Daar zijn ze weer.
Trapje op, trapje af. Veel kostuums, schoenen en laarzen in goede staat trekken de aandacht van de jongens. In de kelder vinden we de woonverblijven en ook deze enorme machine.
Beneden in de kelders staat deze enorme Deutz.
Vervolgens waren er ruimtes met allerlei soorten geweren en andere handwapens. Ongelooflijk wat er geproduceerd en bedacht is om .. andere mensen om het leven te brengen.
Buiten scheen gelukkig weer de zon. Er staat een enorm kanon dat op een trein staat waardoor het snel door Europa verplaatst kon worden.

Trap naar de bovenkant van een enorm kanon dat op een trein geplaatst is.
Dan gaan we weer kort op weg ... want ik weet een exact dezelfde bunker te liggen aan een bospaadje. Deze bunker is geen museum en helemaal leeg. Je kunt erin en erop klauteren. Bovenop de bunker heb je een schitterend uitzicht op Boulogne sur Mer.

Met z'n allen in een pikdonkere bunkerruimte: door de flits kunnen ze kort de omgeving zien.
Na de eerste klim op een buitenplateau met uitzicht.
Na de volgende klim staan ze dan bovenop een stukgeschoten deel.
Tenslotte kunnen ze het gat bekijken waarin het kanon tijdens de oorlog naar buiten stak: wat een enorm gat!
Jason en Lex beneden in de bunker.
De natuur heeft het overgenomen.
De bunker staat beneden vol met water en er groeit van alles en nog wat in het oude schietgat.
Terug naar de auto zagen we nog allerlei mooien planten en beestjes.
Mestkevers.
De achterste is erg moe en wordt door de voorste naar huis gedragen.
Zo was het wel een hele vermoeiende dag en omdat ze op terugweg nog even in een winkeltje met regionale producten willen kijken, besluiten we dat het mooi is geweest voor vandaag. Dus op naar het avondeten nog misschien even na zee en dan lekker naar bed. Calais schiet er even bij in, maar misschien gaat dat op een later moment nog lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten