donderdag 30 mei 2013

Escalles 2013: 3e dag woensdag 29 mei

Vandaag hebben ze een uurtje langer mogen slapen: de ochtendgym begint pas om 7.00 uur. Een klein ploegje maakt het ontbijt en stofzuigt de huisjes, de rest doet allemaal mee. Mevrouw Wilking heeft allerlei oefeningen: opdrukken, sprinten, speer gooien, over balken springen, etc.

Als iedereen warm en dampend is springen ze in de busjes en rijden ze naar het strand van Escalles. Onder hun sportkleding hebben een aantal leerlingen hun zwemkleding aan. Dit wordt een soort nieuwsjaarduik.

Duik in het Kanaal: Nauw van Calais. (28 km zwemmen naar Engeland).
Verslag van de leerlingen:
De woensdag begon met ochtendgym. Rob deed mee. Eerst de warming-up, ter voorbereiding op de duik in de zee. De warming-up was iets te serieus voor Rob. Daarna in de busjes (blijven bewegen, want je mocht niet afkoelen) en naar het strand van Escalles. Op het strand lag een levende zeebaars aan een draadje. We dachten dat hij verstrikt zat, maar het blijkt een Franse manier van vissen te zijn. We hebben hem toch maar terug in de zee gezet. Het zeewater was erg koud, maar je kreeg er wel een boost van. Yza, Danni, Ivar en juffrouw Wilking waren de bikkels die in het water zijn gedoken. Het water stond hoog, vergeleken met gister bij het opruimen van het strand. Snel een warme handdoek om je heen om weer warm te worden en op naar een stevig ontbijtje.
 Na het ontbijt is het "Vogeltijd". Dit betekent dat ze nu het leven aan het strand en de krijtrotsen gaan bekijken. Het is een totaal andere wereld dan gisteren (kijken naar afval) en nu de pracht van dit beschermde gebied ervaren (het is een nationaal park).
krabben
Kokkels

Meeuwennesten: drieteenmeeuw nestelt alleen tegen de stijle wand.


Nederlandse en Franse studenten samen met "Les fous du Cap".

Het verslag van de leerlingen:Na het ontbijt ging de hele groep weer terug naar het strand om, samen met de Franse leerlingen, met twee Franse vogelaars naar de kustvogels te kijken. Wouter vond dit erg leuk, want het liep wel prettiger dan in de bergen van gister. Het was gezelliger met de Franse leerlingen. Het scheelde ook, dat het niet zo vroeg was als gister. Je had de vrijheid om naar de zee te lopen, op de rotsen te zoeken naar krabben en bruisende rotsen. Maar natuurlijk hebben we ook veel vogels gezien, vooral veel meeuwen. We mochten door de telescoop van de vogelaars kijken, want dan kwamen ze veel beter in beeld dan met een verrekijker. Het samenwerken met de Franse leerlingen verliep een beetje moeizaam volgens Wouter en Rob, want die leerlingen kunnen niet zo goed Engels, op een paar na. Ter afsluiting en ter afscheid wat fristi en een stroopwafel. Al met al was het een leuke activiteit, al had een stel extra kleren en schoenen geen overbodige luxe geweest.
Onze leerlingen vertrekken weer naar de huisjes om de werkzaamheden op te starten en te lunchen. Deze middag werken ze verder aan de schilderwerken voor de kleuterschool en maken ze de omgeving van het Mariabeeld bij de zee schoon.
Gezellige lunch in het huisje van de meisjes.
Lange tijd kunnen ze buiten schilderen.
Als het begint te miezeren mogen ze verder werken in de loods van boer Boutroy.
Schoonmaken van La Vierge.
Verslag van de leerlingen: 
Een paar boterhammen en wat stokbrood met jam, oerhollandsche hagelslag en boerenmetworst vormden de lunch. Een goede bodem voor de werkzaamheden van de middag. Rob en Giovanni gingen met meneer Van Helden, Joëlla en Demi boodschappen doen bij de Auchan. Veertig kassa's zorgden ervoor dat er toch nog hele rijen klanten stonden te wachten. Niet zo gek als je maar 2 kassa's open doet. De boodschappen voor vanavond en morgen zijn nu wel in huis. Morgen gaat Joëlla koken, dus daar is alles ook voor in huis. Het wordt niet de Tjaptjoy waar Giovanni om vraagt, maar het gaat ongetwijfeld lekker worden. Na de boodschappen werd een bezoek gebracht aan de dierenafdeling van de Auchan. Het was een grote afdeling, maar volgens Rob en Giovanni was het erg zielig voor de hondjes die daar verkocht worden. Ze zaten namelijk zonder eten en drinken in een vrij kleine etalage. De andere groepjes hebben verder gewerkt aan de schilderingen voor de basisschool. Vanwege het slechte weer konden zij in de loods van een aardige overboerman terecht. Het derde groepje heeft met mevrouw Wilking het kapelletje opgeknapt. Dat ziet er nu weer keurig netjes uit, het kan er weer een jaar tegen.
Na de werkzaamheden wordt er een bezoek gebracht aan een oorlogsmuseum op Cap Gris Nez. http://www.batterietodt.com/ Het is een particulier oorlogsmusem en is gevestigd in een kolossale bunker. Ik krijg een berichtje als ze klaar zijn. Ik weet namelijk in de bossen nog 3 van deze bunkers te liggen en die gaan we te voet bezoeken.
De vierde "toren" van batterie Todt
.De leerlingen moeten deze avond zelf koken en mevrouw Wilking heeft nog een verrassing in petto: oesters proeven. Alleen heeft ze wel hulp nodig om ze open te maken. Gelukkig kan Joss dat, dus die haalt zijn messen en handschoen op op de terugweg. 
Lesje oester schoonmaken.
Oester proeven.
Na twintig keer twijfelen willen Giovanni en Wouter ook proeven.
Heerlijk eten, ik hoop dat de recepten snel komen.
Iedereen schept zelf zijn bordje vol.
Het wordt weer supergezellig en het eten is heerlijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten