woensdag 29 mei 2013

Escalles 2013: 2e dag dinsdag 28 mei


Het begint deze morgen goed. De lucht ziet er mooi uit en om 6.00 is iedereen wakker om onder leiding van meneer van helden op weg te gaan voor de eerste natuurexcursie. Je leest het goed: inderdaad zes uur in de morgen. 

Vroege vogels: vogelspothut in Wissant
Verslag van de leerlingen:
Dinsdagochtend stonden we al om 5 uur op, om te gaan douchen. We moesten om zes uur klaar staan voor de vroege vogels tocht. We gingen vogels spotten. We gingen met busjes naar Wissant. Daar waren vogelspothuisjes. Het was een heuvelachtig gebied met bosachtige paadjes om een vijver heen. We zagen veel vogels, waaronder best veel zwarte aalscholvers. We zagen ze best dicht bij in een boom en in het water. De meeste leerlingen liepen onder het kijken gezellig te kletsen. Het was uiteindelijk niet zo ver lopen, vooral veel stil staan. Het zou eigenlijk stil moeten zijn...
Daarna gingen we terug naar de gites voor het ontbijt.
Aan het einde van de excursie begint het zachtjes te regenen. Vervelend hoor, want vandaag zijn er weer volop buitenactiviteiten.
Strand van Escalles - krijtrotsen.
Na het ontbijt arriveren de Franse leerlingen en samen trekken ze naar het strand. Eerst kijken ze bij het strand van Escalles, maar dat is mooi schoon (is vorige week nog helemaal opgeruimd door de bewoners, dus dan naar het strand van Sangatte. Daar is nog volop te doen. Helaas miezert het een beetje, maar dat mag de pret niet drukken: het is echt nuttig werk. 
Strand van Sangatte ten Noorden van Cap Blanc Nez: duinen.

Witte reiger (volgens meneer van Helden).
Bovenop de duinen van Sangatte resten van  bunkers.
Regen, maar het zijn echte helden!
Helaas blijft het regenen, maar gelukkig hebben ze een goede accomodatie, dus voor de lunch gaan ze terug naar de Gites.
Verslag van de leerlingen:
Na een goed ontbijtje, hebben we het strand opgeruimd met de leerlingen van de Franse school. Op het strand van Escalles lag niet veel afval. In Sangatte lag veel meer. We vonden bijvoorbeeld touwen tussen de rotsen, een dode bruinvis en andere dode dieren, de vering van een auto en nog veel meer aparte troep. We ruimden het strand op om zo iets goeds te doen voor de bevolking. Als het spul op het strand zou blijven liggen, kunnen de vissen en de meeuwen er in stikken of verstrikt raken. Na een uurtje of drie en een paar regen druppels zijn we in de gites gaan lunchen met de Franse leerlingen. We probeerden wel met de Franse leerlingen te praten, maar dat ging een beetje lastig. Opvallend aan de Franse lunchpakketjes waren de broodjes (die leken op pita-broodjes) en het zakje chips erbij.

Na de middag wordt de groep in 3-en gedeeld: een groep moet de boodschappen doen, een groep gaat schilderen en een groep komt naar mij (ze willen graag hun energie botvieren op een conifeer).
De groenvoorzieners.
Ontwerp schildering voor de basisschool gemaakt door meneer Abrahams.
 Verslag van de leerlingen:
De middag begon met goed weer, het was droog. We gingen verschillende werkzaamheden verrichten. We konden kiezen uit schilderen, boodschappen doen of snoeien bij meneer en mevrouw Van Bokhoven. Danni en Mike kozen voor het schilderen op de basisschool van Escalles. Daar zitten 24 leerlingen op van 2 tot 6 jaar. De vijf juffen zijn er erg streng. Wouter en Danni gingen met een decoupeerzaag een tekening van een boertje uitzagen uit een plaatje trespa. Mike en Beau gingen een plaat met een boerinnetje schilderen. Als de platen klaar zijn, worden ze op de school buiten tegen een muur gemaakt. Na een klein half uurtje begon het te regenen en het hield niet meer op. Het werk was leuk, maar wel zwaar, omdat de dag al zo vroeg begonnen was. Tijd voor een bakje koffie!
Helaas regent het om half vier nog steeds, dus wordt het programma omgezet. Ze gaan lekker shoppen bij Cité de l'europe: een prachtig overdekt superwinkelcentrum.

Verslag van de leerlingen:
Vanwege de regen werd het middagprogramma omgegooid. In plaats naar van het museum, gingen we naar Cité Europe. Dat is een groot winkelcentrum vlak bij Calais. Er is ook een bioscoop en een gamehall. Danni heeft daar voor drie euro een gokje gewaagd bij airhockey en basketball. Yza heeft de H&M overvallen en heeft er twee shirtjes en een broekje gekocht. Zoiets als Cité Europe kom je in Nederland eigenlijk nergens tegen. Het is erg groot, volgens Danni té groot, want je hebt er veel winkels die op zich hetzelfde zijn. Yza houdt zo van winkelen, dat ze nog wel een keertje terug wil.
Op de terugweg naar Escalles, kwamen we KFC tegen. Vervelend! Lekker gegeten met z'n allen en nog even buiten gespeeld in het klimdingetje. Na het opruimen van Rob z'n cola, gingen we door naar de gites.
Om vijf uur klaart het op en gaat de zon schijnen. Ze hebben daarna nog tot 10 uur 's avonds buiten in de tuin doorgebracht.
Petanque!
Tot half twaalf aan tafel nog een spelletje gespeeld.
Volgens de docenten duurde het geen 15 minuten of ze waren onder zeil.
Verslag van de leerlingen:
De avond werd ingevuld met spelletjes. Wouter, Danni, Rob en Gio hebben het drinkspel gedaan. Met fristi en andere alcoholvrije drankjes hebben ze shotjes gemixt. Je moet eerst een rouletteballetje draaien. Het balletje valt op een nummer en dan moet je het bijbehorende glaasje leeg drinken. Supervies: fristi, ranja en alcoholvrij bier met een beetje water gemixt. Yza heeft eerst een hele tijd in de tuin gezeten met Karen, Rob, Danni en Wouter. Na een kopje thee speelde Yza met een aantal anderen pesten, ezelen en halli-galli. Ze ging erg op in het spel, vooral het belletje in het midden van de tafel was het grote slachtoffer. Half twaalf bedtijd, alles was toen netjes opgeruimd.

2 opmerkingen:

  1. Het weer mag de pret niet drukken. Veel plezier en zorg dat je de vroege vogels excursies niet mist. Groeten Dhr. Janssen

    BeantwoordenVerwijderen