zondag 17 juni 2012

Escalles 2012 vierde dag 7 juni

De verslagen van deze twee laatste dagen zijn helaas verlaat. Er is te weinig tijd geweest om dit op tijd voor elkaar te krijgen.


Vandaag is de laatste dag van de werkzaamheden. Dat betekent dat er een groep samen met mevrouw van Zon naar de kerk gaat om daar bloemstukken voor te maken. Een groep vertrekt met mevrouw Vera naar het Mariabeeld bij de zee. En een groep gaat met meneer van Trijp en mevrouw van der Veeken boodschappen doen voor de barbecue. Het is heerlijk weer en af en toe komt zelfs het zonnetje door.

Het bushokje bij de burgemeester  is inmiddels helemaal klaar. Het is echt prachtig geworden!
De tekening is door mevrouw van Zon gemaakt, wat is zij toch creatief.
Het past helemaal bij de omgeving.
De jongens Pirmin en Swen houden zich ondertussen bezig met de petanque-baan. Die kan wel een opknapbeurtje gebruiken. Vanavond nemen we de jeu-de-boules-ballen mee zodat de baan uitgeprobeerd kan worden.
De petanque-baan wordt in orde gemaakt.
Als we bij het Mariabeeld gaan kijken is de ploeg van mevrouw Vera als hard aan het werk. Het onkruid wordt verwijderd, het Mariabeeldje wordt afgestoft en het hekwerk wordt door Nicole geschuurd en geverfd. Het gaat in een razend tempo, ieder kwartier wordt er een grote vuilniszak vol met onkruid naar de container gebracht.
In een razend tempo wordt er gewerkt.
Wat ziet het er goed uit als het allemaal zo mooi schoon is.
Het is al bijna half twaalf als we bij de kerk aankomen. Daar zijn ze zo goed als klaar. Dit jaar hebben de leerlingen samen met mevrouw van Zon de bloemstukken buiten gemaakt. Binnen liggen er een soort cocosmatten onder de stoelen en dat was vorig jaar niet zo makkelijk om weer schoon te krijgen. Dus dit ging veel beter. De slinger van tarwe en kamille van vorig jaar hangt er nog steeds en het is zonde om die weg te doen (misschien volgend jaar). Dus zijn er prachtige bloemstukken gemaakt voor op het altaar en voor bij de beelden. Het is weer een heel werk geweest!
Lekker buiten in het zonnetje gewerkt.
Prachtige altaarstukken.
Dan wordt het voor mij en Joss weer tijd om terug naar huis te gaan, het examenwerk uit NL verder afwerken. Maar na de lunch vertrekt de groep naar Nausicaa in Boulogne sur Mer. Dit is een prachtig museum over het leven in de zee. Hier barst inmiddels de regen los. Het hoost en het hoost. Hoe moet dat straks met de barbecue?
Nausicaa
Mevrouw van Zon staat even te mediteren na alle drukte van gisteren en  vanmorgen.
Het is ondertussen vier uur geworden en de regen komt nog met bakken uit de hemel. Mevrouw van de Veeken belt op en vraagt wat we zouden kunnen doen. Ik weet dat er bij de burgemeester ook nog een zaaltje is, misschien kunnen ze daar naar uitwijken. Ik bel naar de vrouw van de burgemeester en vraag of ik kan komen kijken. Ook bel ik naar de school in Coulogne. In Coulogne kunnen we zondermeer terecht, maar het is leuker als de school in Escalles te gast kan zijn. Het zaaltje is leuk, maar dan moet het eten gekookt gaan worden. In overleg besluiten we uit te wijken naar Coulogne. Daar hebben ze een eetzaal en allerlei afdakje waar geschuild kan worden. 
Of de duivel er mee speelt: om zes uur begint het op te klaren en komt de zon terug. Jammer, maar om nu alles weer om te draaien kan natuurlijk niet meer, want in Coulogne zijn ze al druk bezig. Meneer van Trijp is er al met een groep naar toe om de barbecue aan te steken. 
Het vuur wordt stevig opgestookt door de Franse leraren.
Meneer van Trijp heeft het er maar druk mee!
De juffen rijden zoals gewoonlijk weer een beetje verkeerd waardoor ze een beetje te laat aankomen, maar dat mag de pret niet drukken. Voor de leerlingen staat er cider klaar en nadat het glas geheven is, kan er aangevallen worden. De Franse leerlingen en de Nederlandse leerlingen raken met elkaar aan de praat en het is een gezellig boel. Er is zelfs een groepje aan het dansen. 
De leerlingen kunnen zowel binnen als buiten eten (en praten).
Binnen opscheppen en dan ergens een lekker plaatsje zoeken.

Philippe en CĂ©line (Les Fous du Cap) zijn ook gekomen. Eerst zijn ze met Swen Otto nog vogels gaan spotten in de haven van Calais (zie verslag). Ze hebben een cadeau gemaakt voor Isabelle Sauvage en mij: een fotolijst als aandenken aan de excursie aan de Cap Blanc Nez. Wat zijn het toch lieve mensen!
Het is wel lekker zo: we hoeven nergens voor te zorgen en de afwas ... tja, een handje helpen met opruimen zal volstaan. Dus lekker zitten, kletsen en genieten. Iedereen komt helemaal bij van de drukke dag. 
Gezellig met elkaar aan tafel.
Om negen uur moet er helaas opgeruimd worden, want dan gaat de school dicht. Jammer, maar het is niet anders. Hopelijk kunnen we volgend jaar wel de barbecue in Escalles houden en dan mag het best wat later worden. 
Maar ... nu iedereen "uitgerust" in Escalles aankomt, is er nog tijd voor humor en dans. Ze zijn duidelijk niet van plan om uitgerust thuis te komen. Slapen kunnen ze thuis het hele weekend ...
Time for a dance.
Dit was al weer de laatste avond. Nog een nacht en een ochtend te gaan ... en dan weer naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten