donderdag 7 juni 2012

Escalles 2012 derde dag 6 juni

Volgens het weerbericht wordt dit de slechtste dag van de week. Het heeft de hele nacht knoerthard geregend ... maar tegen de ochtend wordt het steeds droger en droger. De Fransen stonden al op ons te wachten bij de Cran de Escalles, terwijl wij vrolijk op hun stonden te wachten op het pleintje in Haute Escalles. Maar gelukkig na wat heen en weer gebel, hebben we elkaar gevonden.
Gisteren zagen we dat het strand bij Escalles al prachtig schoon is, in overleg met de ornithologen hebben we besloten dat het nuttiger zou zijn om naar Sangatte te gaan en dan richting Cap Blanc Nez te werken. Twee leerlingen zijn naar de burgemeester geweest om te vertellen dat we tractor niet nodig hebben.
Parkeren bij het kerkhof in Sangatte.
Nou dat was een prima keuze! Het is helemaal aan het einde van het dorp Sangatte (Zandgat) en het wordt veel minder schoongemaakt dan in Escalles omdat het eigenlijk aan de rand van het Nationaal Park ligt.
De huizen in Sangatte hebben prachtig uitzicht over zee.
De Nederlandse leerlingen gaan tijdens het opruimen van het strand de Franse leerlingen interviewen. Ze werken in groepjes van zes: 3 FR en 3 NL.
Sangatte ligt in een duinrand. Bovenop stikt het nog van de bunkers.
Het is ondertussen helemaal droog en het klaart steeds verder op: dit gaat weer een mooie dag worden. De honden Twinky en Blacky zitten nog in de auto en die ga ik gauw met Mme van de Broek halen, want die kunnen dan heerlijk rennen aan het strand. Vanmiddag moeten ze weer een tijdje alleen thuis zitten, want shoppen is niet echt hun ding.

De Franse leerlingen hebben een stukje tekst geoefend voor het project "Brand Expedition". Dat hebben we dus alvast mooi opgenomen.

Al snel bleek dat we aan één rol vuilniszakken veel te weinig gaan hebben. Dus meneer van Trijp is nieuwe rollen gaan regelen. In zo'n klein dorp als Sangatte kun je geen vuilniszakken kopen. Ondertussen werken we nog een flink stuk door en dan als alle vuilniszakken propvol zitten, brengen we alles terug naar de toegang tot het strand. Even pauze, lekker wat drinken en een koek.


Gelukkig arriveren er nieuwe vuilniszakken. Nu vertrekken de leerlingen de andere kant op en de Franse docenten gaan snel naar het gemeentehuis in Sangatte. Daar regelen ze dat het vuil later op de dag opgehaald wordt, we hoeven het alleen bij elkaar bij de grote vuilnisbak te leggen.
Lekker bakkie: laat de leerlingen maar werken!
Als de leerlingen terugkomen, wordt er gezellig gepicknickt en dan is het tijd om afscheid te nemen van de Fransen. Onze leerlingen gaan zich even opfrissen en dan wordt het tijd voor het volgende onderdeel: aardbeien en shoppen.

Op weg naar Sangatte.
Aangekomen bij de aardbeien krijgen we twee mandjes waarin kartonnen dozen staan. We mogen zelf aardbeien plukken, maar alleen de hele rode en absoluut niet de gele of half rode. Om te kijken of we wel de goede te pakken hebben, proeven we allemaal even voor. Want is zonde om een hele mand van de "verkeerde" te plukken.
Voorproeven ...

Iedereen aan het werk.
Al gauw hebben we twee manden vol en gaan de leerlingen samen met Mevrouw Vera afrekenen. Dan arriveert de verrassing: Meneer Mertens. Hij komt speciaal even op en neer om te kijken hoe het er aan toe gaat ... en natuurlijk om even mevrouw van Zon te zien.
Wat is mevrouw van Zon toch blij.
We rijden door naar het grote winkelcentrum dat vlakbij de terminal van de Kanaaltunnel ligt. Op weg komen we een stuk van de tunnelboor tegen. Om het iedereen goed te laten zien, rijden we een extra rondje. Dan kan het shoppen beginnen. Iedereen krijgt 1,5 uur om helemaal los te gaan. Dan moet iedereen terug zijn om de boodschappen te doen voor het avondeten. 
Boodschappen doen en shoppen
Verslag door Laura en Ciara:  
What kind of store is it?
We went to the Auchan and the Carrefour. It were very big stores. If you never been in the Auchan/Carrefour it’s hard to find what you want. You can not only find food and also lots of clothes and other stuff. We have for every day buy for food and drinks. You have there very much cash registers. Because it’s a very big store. You can find very much. You can find there everything.

What have we done there?
We have there shopping for the food and drinks. Every day we where going there for food and drinks. One day we go self for our meal. That we make on our self. Whit our home mates. Every house have done that. It would have to make a deal with the disk of 5. it was with our meal very successful.

We have learn how we spend money. How we a specific amount in respect so many people buy food. And how we get a healty meal on the table. We had a 3 course menu.
First course: melon with ham.
Main course: chicken, rice, corn, beans in tomato sauce, peas.
Last course: vanilla cream with very much fruit.

Laura van Oerle
Ciara koesen            3G1
Het is helemaal goed gegaan en dan wordt het tijd om terug te keren naar Escalles en te gaan koken. tegen 7 uur komen twee leerlingen ons (Joss en mij) halen, want deze avond zijn we uitgenodigd voor het eten.
De leerlingen eten allemaal in groepjes in hun eigen huisje. Ze hebben zelf het menu, volgens de schijf van vijf, samengesteld. Dus deze avond geen frietjes en frikandellen. 
De leerlingen eten hun zelfgemaakte eten.
Dan komt ook voor de docenten het eten op tafel. We krijgen een heerlijk voorgerechtje met zalm en daarna het hoofdgerecht. Mevrouw Vera heeft de aardappeltjes uit de oven gemaakt, Mevrouw Marieke van der Veeken een heerlijke salade en Meneer van Trijp bakt het vlees. Gewoon een fantastische combinatie, het lijkt wel een restaurant, zo lekker het is. De avond vliegt voorbij en voor we het weten moet meneer Mertens al weer afscheid nemen. Zo komt er een einde aan een zeer succesvolle dag.

1 opmerking:

  1. Ha die Escalles-gangers!

    Jullie zijn hard aan het werk daar. Goed bezig!
    Heel veel plezier gewenst aan allen!

    Juf Kivits.

    BeantwoordenVerwijderen