maandag 4 juni 2012

Escalles 2012 eerste dag 4 juni

Tot laat in de nacht voor het vertrek kwamen er nog vragen op facebook binnen. Wat zijn de leerlingen opgewonden! Vanmorgen om 8.00 uur op school en om 9.00 uur vertrokken (heel klein beetje verlaat). Vervolgens bij Meerseldreef de eerste file: ze hebben een goed uur stilgestaan. Dus was het nog knap dat ze om kwart over één in Coulogne arriveerden.
Waar blijven ze toch?
Het enorme bord aan de straat wordt gewoon voorbij gereden.
Daar stonden ze al te trappelen van ongeduld, want de Franse leerlingen hadden speciaal gewacht met de lunch. Dat was wel heel onwennig voor onze leerlingen: een warme maaltijd tussen middag op school, het menu van de dag. De Nederlandse docenten kregen even rust: die mochten lekker apart in het rustige lerarenrestaurant eten.


Hoezo zelf koken?
Ondertussen is het weer helemaal opgeklaard en met de eerste zon van de dag worden we rondgeleid door de Franse leerlingen. Ze hebben allemaal een korte uitleg voorbereid in het Engels. Dat valt niet mee, op je eigen school voor een stel vreemde gasten in een vreemde taal uitleg geven. Maar ze slaan zich er moedig doorheen. Aan het einde van de rondleiding, blijkt er een jongen te zijn die ook een beetje Nederlands spreekt omdat hij vlakbij de grens woont. Hij wordt meteen uitgenodigd voor de barbecue die donderdagavond wordt gehouden.
Rondleiding in de school: heel veel verschillende vissen en heel veel veschillende planten.
Konden onze leerlingen hier maar eens een weekje praktijk draaien!
Dan wordt het echt de hoogste tijd om naar de Sevadec te vertrekken, we zijn al bijna een uur te laat. M. Joël Rocq staat al klaar en begint meteen met de rondleiding. Eerst naar de biogasinstallatie en dan naar de afvalscheiding. M. van Trijp zorgt ervoor dat het tempo er goed inzit.


Dan op naar de volgende bezigheid: boodschappen doen. Mme.van der Veeken heeft een hele boodschappenlijst en de leerlingen helpen actief met zoeken. Sommige leerlingen zijn zo flauw van de honger dat ze de MacDonalds niet kunnen weerstaan. Jammer want er zijn net heerlijk verse stokbroden gekocht en dat is heel wat lekkerder.

In een zonovergoten Escalles zijn ze gearriveerd.
Om precies zeven uur arriveren we bij de gites van de burgemeester. Dat is net op tijd, want de leerlingen moeten de borg gaan zelf gaan betalen. Aafke, Lotte, Merve en Nicole trekken met € 600,- erop uit om deze belangrijke taak te vervullen. Mme van Zon, Mme van der Veeken,  Mme van den Broek en M. van Trijp gaan de gites inspecteren en verdelen de leerlingen over de kamers.

Samen met Mme van Zon ga ik naar de burgemeester om te kijken welke verf er nodig is voor de werkzaamheden van morgen. Morgenvroeg gaat de burgemeester verf bij kopen. Het wordt tijd voor Joss en mij om te vertrekken, de honden moeten naar buiten en eten.

Wat gaan ze vanavond nog doen: natuurlijk eten en dan lekker wandelen naar zee en verder verliefd worden op het mooie Escalles.

Net nog een laatste SMS-je gestuurd het is net 11 uur: ze zijn terug van de wandeling en de kinderen liggen al in bed. Zouden ze moe zijn of zo? Volgens Mme van der Veeken wel: "Ze gaan morgen echt niets meer doen".

Heel veel foto's kunt u vinden in de groep "Coulogne Prinsentuin Escalles" op facebook.

1 opmerking: